The ultimate brainfood
Raadsels met wiskunde

Home

Woordspelingen
Optische illusies
Grappige raadsels
Rekenraadsels
raadsels met wiskunde
Logische spelen
Quiz
Links

White Glass Spinning Star

TicTacToe

Kan jij 6 kruisjes zetten op een 3X3 bord zonder dat je ergens, ook niet diagonaal, 3 op een rij hebt?

Oplossing

 
 
Taartje snijden
 
Een lekkere volimuneuze taart met chocolade. Klaar om op te eten, maar eerst moet jij de taart nog in 8 delen verdelen. Misschien kan je enkele seconden besparen door maar 3 keer in de taart te snijden! Let wel op! Elke snede moet recht zijn, dus zonder hoeken of bochten!
 
Hoe kan je de taart in 8 verdelen met 3 snedes?
 
 
 
 
Er was eens een slak en een put...
 
Een slak vertrok aan de bodem van een 20 meter diepe put op een reis recht naar boven. De hellingen van de put waren perfect verticaal. Overdag kroop de slak 3 meter omhoog maar 's nachts schoof ze 2 meter naar beneden!
 
Hoe lang duurt het voor de slak boven is?
 
 
 
 
Huisnummers
 
In een zekere straat staan 100 huizen. De huizen zijn genummerd van 1 tot en met 100. Hoeveel negens staan er in totaal in al deze nummers?
 
 
 
 
Woekerende waterlelies
 
In het midden van een ronde vijver groeit een prachtige waterlelie. De waterlelie verdubbelt dagelijks in oppervlak. Na precies twintig dagen is de vijver volledig bedekt door de waterlelie.
 
Na hoeveel dagen is één vierde van de vijver bedekt door de waterlelie?
 
 
 
 
Een fles wijn
 
Een fles wijn kost 5 euro . De wijn is 4 euro duurder dan de fles.
 
Hoe duur is de fles en hoe duur is de wijn?
 
 
 
Lange lasso
 
Van een Lasso is 2/3 deel 14 meter langer dan het 3/15 deel.
 
Hoe lang is de hele lasso?
 
 
 
 
Onderweg
 
Bart en Els, allebei net thuis van vakantie in het buitenland, willen elkaar zo vlug mogelijk zien. Ze wonen echter 60 km. van elkaar. Aan de telefoon spreken ze af, elkaar tegemoet te rijden. Bart, die een gammel wagentje rijdt, rijdt met een snelheid van 80km per uur. Els haalt met haar sportieve karretje 130km per uur.
 
Hoe groot is de afstand tussen beide auto's precies 1 minuut, voordat ze elkaar tegenkomen?
 
 
 
 
Niet schokbestendig
 
Hans en Peter zijn beiden parachutespringers.Maar op een dag maken ze allebei een nogal harde landing. Niet alleen hun botten worden door elkaar geschud, maar ook hun horloges.
Het horloge van Hans loopt door de val 30 seconden per dag voor, dat van Peter laat het helemaal afweten.
 
Stel, dat geen van beiden tijd heeft, om zijn horloge te laten maken, welk van de twee horloges zal dan het vaakst de juiste tijd aangeven?
 
 
 
 
Hoeveel?
 
In een dorpje zijn 25 grote straten. In elke straat zijn 50 huizen en in elk huis zijn 3 kamers. In elke kamer zijn 2 dochters. Bij elke dochter zitten twee jongens.
 
Hoeveel jongens zijn er in het dorp?
 

Green Glass Spinning Star

7 7 7 7 7 7
 
Je hebt zesmaal het cijfer zeven. Je mag deze zevens in een bewerking stoppen waarin je mag delen, vermenigvuldigen, optellen enz, maar je mag alleen zevens gebruiken!
 
Vorm met deze zevens een bewerking zodat het resultaat gelijk is aan 100
 
 
 
 
 
 
Kikker steekt over
 
Een kikker wilt een straat oversteken van 16 meter breed. Hij bevindt zich aan de rand van de weg. Bij zijn eerste sprong overbrugt hij 8 meter. Bij zijn volgende sprong springt de vermoeide kikker maar de helft meer zo ver. Bij de volgende sprong 4 keer minder ver dan bij de eerste sprong.
 
Bereikt de kikker de overkant?
 
 
 
 
 
 
9 punten
 
9 punten zijn gerangschikt in een 3X3 vierkant. Verbindt deze punten met 4 rechte lijnen zonder je pen van het papier te nemen!
 
 
 
 
 
Gemiddelde snelheid: take 1
 
Je gaat al fietsend naar de winkel tegen een snelheid van gemiddeld 30 km/h. Als je de winkel verlaat zie je dat je fiets gestolen is. Je keert via dezelfde weg terug al lopend tegen gemiddeld 10 km/h.
 
Wat is jouw totale gemiddelde snelheid?
 
 
 
 
 
 
Gemiddelde snelheid: take 2
 
Je fietst tegen gemiddeld 20 km/h. Halverwege bedenk je dat je totale gemiddelde snelheid best veel hoger mag zijn.
 
Hoe snel moet je de laatste helft voltooien om een gemiddelde snelheid van 40 km/h te halen?
 
 
 
 
 
 
Snoepjes
 
Een maand geleden zag ik in een winkel zakjes met chocoladerepen staan. Er waren 3 verschillende zakjes namelijk zakjes met 6, 9 en 20 repen. Opeens dacht ik in mezelf, wat zou het grootste aantal repen zijn dat ik niet door een combinatie van zakjes kan bereiken?
 
 
 
 
 
 
Welk getal, bestaande uit 2 cijfers, is wanneer je het halveert en het daarna aftrekt van zijn dubbel, gelijk aan 99?
 
 
Welk getal, bestaande uit 2 cijfers, is tweemaal het product van zijn cijfers?
 
 
Welk getal, bestaande uit 2 cijfers, is driemaal de som van zijn cijfers?
 
 
Welk getal, bestaande uit 2 cijfers, is wanneer je het halveert, 3 maal de som van zijn cijfers?
 
 
Welk getal, bestaande uit 2 cijfers, is met een vijfde toegenomen als de cijfers van plaats worden verwisseld?
 
 
Welk getal, bestaande uit 2 cijfers, is wanneer je tweemaal het product van de cijfers neemt, het getal bekomt waarin de cijfers van plaats verwisseld zijn?
 
 
Welk getal, bestaande uit 2 cijfers, is wanneer je het 180°draait, 12 meer dan het oorspronkelijke getal?
 
Welk getal, bestaande uit drie cijfers, heeft als som der cijfers 18 als het eerste cijfer de helft is van het tweede, en een derde deel is van het derde cijfer?
 
 
 
 
 
 
Pizza snijden
 
In hoeveel stukken kan je een pizza verdelen met 3 rechte verticale sneden en zonder stukken te verleggen?
 
 
 
 
 
 
Negen wegen
 
Je hebt 9 schijven in je bezit waarvan er 1 een beetje zwaarder is. Hoe kan je, door 2 maal te wegen op een balansweegschaal, te weten komen welke schijf zwaarder is?
 
 
 
 
 
4 liter wijn
 
Je staat voor een vat gevuld met 100 liter wijn. Hoe kun je met een kruik van 3 liter en een kruik van 5 liter precies 4 liter wijn bekomen?
 
 
 
 
 
 
Water en melk
 
Je hebt twee kannen. De eerste kan bevat een liter melk en de tweede kan bevat een liter water. Stel dat je een kopje melk uit de eerste kan haalt en in de tweede kan giet. Na doorroeren neem je een kopje van het mengsel uit de tweede kan en giet het terug in de eerste kan.
 
Welke kan bevat meer melk dan de andere water bevat?
 
 
 
 
 
 
Vogel en verkeer
 
Op een weg rijden twee auto's recht naar elkaar toe, zij bevinden zich op een afstand van 100 kilometer van elkaar. Auto 1 rijdt met een snelheid van veertig kilometer per uur en auto 2 met een snelheid van zestig kilometer per uur. Een vogel start bij auto 1 en vliegt met een snelheid van tachtig kilometer per uur. Als de vogel auto 2 bereikt draait hij om van vliegrichting, en telkens als hij weer bij  auto 1 aankomt keert hij zijn vliegrichting ook weer om. Enzovoort
 
Wat is de totale afstand die de vogel heeft afgelegd op het moment dat de twee auto's bij elkaar zijn gekomen?
 
 
 
 
 
 
Hoogspanningskabels
 
Een hoogspanningskabel, met een lengte van 16 meter, hangt tussen twee hoogspanningsmasten van elk 20 meter hoog. De uiteinden van de kabel zijn bevestigd aan de toppen van de masten. Op zijn laagste punt hangt de kabel 12 meter boven de grond.
 
Hoe ver staan de masten uit elkaar?
 
 
 
 
 
 
Perfecte samenwerking
 
Vier mannen willen over een brug en ze bevinden zich allemaal aan dezelfde kant. Het is nacht en ze hebben slechts één zaklamp bij zich. Tevens kunnen er maximaal twee mannen tegelijk over de brug en elke keer men de brug oversteekt moet de zaklamp meekomen.
De zaklamp kan niet worden gegooid. Elke man heeft een verschillende snelheid. Een koppel zal dus samen net zo lang nodig hebben als de langzaamste van de twee. Man 1 heeft 1 minuut nodig om de brug te passeren, man 2 heeft 2 minuten nodig, man 3 heeft 5 minuten nodig, en man 4 heeft 10 minuten nodig.
 
Hoe kunnen de mannen de brug passeren in 17 minuten?
 
 
 
 
 
 
Korting en dan weer niet
 
Een CD-verkoper besluit zijn CD's met 20 % af te slagen als een reclamestunt. Spijtig genoeg haalt het niet veel uit en slaagt hij de prijs van zijn CD's op naar de oorspronkelijke prijs.
 
Met hoeveel procent moet hij ze opslagen?
 
 
 
 
 
 
Parket leggen
 
Een vloer heeft een vierkante vorm met afmetingen van 30 bij 30 dm. Op deze vloer moeten planken gelegd worden, met een breedte van 2 dm. Er zijn planken van 13 en van 14 dm. lengte onbeperkt voorradig.
 
Als we stellen dat geen enkele plank mag worden doorgezaagd op welke manier kan de vloer dan geheel bedekt worden?
 
 
 
 
 
 
Rij van prei
 
Jan kreeg voor zijn verjaardag een doos vol jonge preiplanten. Het zijn er minder dan honderd. Nog diezelfde dag gaat Jan ze planten.
In rijen van vier houdt hij twee planten over.
In rijen van vijf houdt hij drie planten over.
In rijen van zes houdt hij vier planten over.
 
Hoeveel planten kreeg Jan?
 
 
 
 
Monopolie-massa
 
Aan een monopoliewedstrijd wordt deelgenomen door 2500 personen. Er wordt gespeeld in groepen van vier; de winnaar gaat steeds door naar de volgende ronde. Het resterend aantal spelers is niet telkens exact een viervoud; er blijven wel eens een of meer personen over, die dan op de volgende ronde moeten wachten. Uiteindelijk is er een winnaar.
 
Kun jij uitvinden hoeveel partijen er in totaal zijn gespeeld?
 
 
 
 
 
 
Eerlijk verdelen, eerlijk betalen
 
Twee jagers willen op een omgevallen boomstam hun broodjes opeten. De eerste jager heeft 5 broodjes en de tweede heeft er drie. Dan komt er een derde jager voorbij. Hij heeft geen broodjes, en de andere twee bieden hem aan de broodjes met hem te delen. Het eten wordt precies verdeeld en na de lunch zegt de derde jager dat hij 1,6 euro voor de broodjes wilt betalen, maar niemand weet hoe ze die 1,6 euro moeten verdelen.
 
Weet jij het?
 
 
 
 
 
 
Kaarsen
 
Erik wilt besparen op de electiciteit. Hij besluit vanaf tien uur 's avonds alleen nog bij kaarslicht te lezen. Iedere avond heeft hij een nieuwe kaars nodig. Maar hij gooit de stompjes niet weg, want van 5 kaarsstompjes kan hij een nieuwe kaars maken.
Na 25 dagen heeft hij 25 kaarsstompjes bij elkaar.
 
Hoeveel avonden rest zijn voorraad nieuwe kaarsen?
 
 
 
 
 
 
Hondenfokker
 
Jef Rijkmans , fokker van Duitse herders, heeft nog maar kort te leven. Hij wilt het dus rustig aan gaan doen, zonder zich nog ergens druk over te maken.
Hij besluit nog voor zijn dood al zijn honden - 39 in totaal- te verdelen over zijn vier zonen.
De oudste krijgt de helft, de tweede een kwart, de derde een achtste en de vierde een tiende deel van de honden.
Allemaal goed en wel, zeggen de zonen, maar hoe moet je die verdeling tot stand brengen, zonder de honden eerst te slachten? De buurman, die toevallig langstkomt met zijn hond, biedt de oplossing.
 
Hoe zal de verdeling nu gebeuren?
Let wel op: de buurman mag zijn hond niet kwijtraken!
 
 
 
 
 
 
Op vakantie
 
Twee auto's vertrekken met volle tank naar een vakantiebestemming.Hun tankinhouden zijn gelijk. De ene auto verbruikt 1 liter per 10 kilometer, de andere auto verbruikt 1 per 15 kilometer. Na enkele uren is de tank van de ene auto leeg. De andere heeft dan nog 10 liter. Een tankstation is nergens te bekennen, dus er wordt wat benzine overgeheveld, zodat ze weer verder kunnen. Maar niet lang daarna komen ze voor hetzelfde probleem te staan; weer wordt er brandstof overgeheveld. Juist als ze op de plaats van bestemming komen, is alle benzine op.
 
Hoeveel kilometer was de reis?
 
 
 
 
 
 
Taarten
 
De taarten van een banketbakker doen het goed. Net voor sluitingstijd komen er nog drie mannen binnen die hun vrouwen eens willen verwennen. De eerste man koopt de helft van de taarten plus nog een halve taart. De tweede en derde man doen hetzelfde. Tevreden sluit de bakker zijn winkel. Al zijn taarten zijn uitverkocht en hij heeft geen enkele taart door midden hoeven snijden.
 
Hoeveel taarten had de bakker nog in voorraad?
 

Yellow Glass Spinning Star

Eitje koken
 
Je werkt in het buitenland als kok waar ze nog geen klokken hebben. Een lastige klant vraagt je een eitje te koken gedurende 9 minuten. Hiervoor heb je 2 zandlopers ter beschikking, 1 die 4 minuten loopt en 1 die 7 minuten loopt.
 
Hoe kan je zo snel mogelijk en met maar maximum enkele seconden verkeerd die 9 minuten afmeten?
 
 
 
 
 
 
Hoe kan je het muurtje bouwen?
 
Een vrouw wil een muurtje bouwen dat 2 bakstenen hoog is. Deze bakstenen zijn 2 maal zo lang als ze hoog zijn. De dikte van de cementlaag is van geen belang. Ze heeft 24 bakstenen tot haar beschikking. naamloo.jpg
 
Met hoeveel verschillende schikkingen van de bakstenen, zoals je als voorbeeld kan zien voor 2 en 3 bakstenen, kan ze het muurtje bouwen als ze de stenen zowel verticaal als horizontaal mag leggen?
 
 
 
 
 
 
Open of dicht?
 
Een school heeft 900 leerlingen. Elke leerling bechikt over een kastje. Die school heeft bij het begin van het nieuwe schooljaar de vreemde gewoonte om een ritueel uit te voeren. Een eerste leerling wordt gevraagd om alle kastjes te openen. Een tweede leerling wordt gevraagd om elk tweede kastje te sluiten. Een derde leerling gaat naar elk derde kastje. Is het gesloten opent hij het, is het open dan sluit hij het, enzovoort.
 
Hoeveel kastjes blijven er open?
 
 
 
 
 
 
100 Ringen
 
Er is je gevraagd 100 ringen te kopen met exact 1000 Euro. Ziveren ringen kosten 60 Euro. Metalen ringen kosten 30 Euro en plastic ringen kosten 1 Euro. Hoeveel van elk moet je kopen?
 
 
 
 
 
 
Antieke klok
 
Een tijdje geleden, op een zondagavond, was ik op bezoek bij een trotse eigenaar van een antieke klok. Wanneer ze op de radio het uur gaven was de klok exact 3 minuten te laat. Hij verliest elk uur 7 minuten, niet meer en niet minder, zo vertelde hij mij. Toen ik hem een tweede avond bezocht diezelfde maand viel mij op dat de klok perfect met de radio juist het uur aankondigde. Nochthans beweerde hij mij dat hij de klok onaangeroerd had gelaten.
 
Welke dag bezocht ik hem?
 
 
 
 
 
Het fietsprobleem
 
Twee jongens en een meisje gaan voor een 20 km lange -tocht. 1 jongen, de sportieve, kan met een snelheid lopen van 8km/u. De anderen kunnen het maar volhouden tegen 4 km/u. Ook hebben ze een fiets mee. Deze fiets kan maar 1 persoon vervoeren! De sportieve jongen kan met een snelheid fietsen van 32 km/h terwijl de anderen maar met een snelheid kunnen fietsen van 24 km/h.
 
Hoe maken ze het snelst hun tocht af?
 
 
 
 
 
Water en wijn
 
Je ouders hebben een vat wijn gekocht van 100 liter. Ook al is dit vat verboden toegang voor jou, toch kan je het niet laten. Elke dag neem je er een liter wijn uit en om alle sporen proberen uit te wissen giet je er daarna ook dagelijks een liter water bij.
 
Na hoeveel dagen is het alcoholgehalte van de wijn meer dan gehalveerd?
 
 
 
 
Pizza snijden # 2
 
In hoeveel stukken kan ik een pizza snijden wannneer ik 6 rechte verticale sneden maak en stukken pizza niet verlegd worden?
 
 
 
 
 
Kurk in kanaal
 
Er is een kanaal met een brug erover. Een zwemmer springt van de brug af en zwemt 1 kilometer stroomopwaarts. Na die eerste kilometer komt hij een kurk tegen. Vervolgens zwemt hij nog een half uur verder en draait zich dan om, en zwemt terug. De zwemmer en de kurk komen tegelijk aan bij de brug, en de zwemmer heeft met constante snelheid gezwommen.
 
Hoe snel stroomt het water in het kanaal?
 
 
 
 
 
Munten wegen
 
We hebben 12  identiek lijkende munten en een balans. 11 munten hebben hetzelfde gewicht, maar één van de munten heeft een ander gewicht. Je mag precies drie wegingen doen om te achterhalen welke munt een afwijkend gewicht heeft.

Hoe moet je de drie wegingen doen om de afwijkende munt te vinden?

 

 

Lange lonten

Je hebt de beschikking over een aantal lange lonten waarvan je slechts weet dat ze precies een uur branden nadat je ze aan het uiteinde aansteekt. Je weet echter niet of ze met constante snelheid branden, dus de eerste helft van een lont kan in 10 minuten zijn opgebrand terwijl pas vijftig minuten later het complete lont is opgebrand...

Hoe kun je met behulp van deze lonten precies drie kwartier afmeten?

 

 

Liesbet en Sara

Liesbet is net zo oud als Sara zal zijn wanneer Liesbet twee keer zo oud is als Sara was toen Liesbet half zo oud was als de som van hun huidige leeftijden.
Sara is net zo oud als Liesbet was toen Sara half zo oud was als zij over 10 jaar zal zijn.

Hoe oud zijn Liesbet en Sara?

 

 

Gespiegelde klok

Een jongen vertrekt 's morgens naar school. Op het moment dat hij het huis verlaat kijkt hij via het spiegel op de klok. De klok heeft geen cijfers die de uren aan geven en de jongen vergeet er rekening mee te houden dat hij het spiegelbeeld van de klok ziet. Hij gaat er maar van uit dat de klok kapot is en fietst naar school, waar hij na twintig minuten aankomt. Op dat moment geeft de schoolklok een tijd aan die twee en een half uur later is dan de tijd die de jongen dacht te zien op de klok bij hem thuis.

Hoe laat kwam de jongen op school aan?

 

 

Knikkers keuren

Voor je liggen 10 zakken met knikkers. Geen enkele zak bevat hetzelfde aantal en de meeste zakken bevatten meer dan tien knikkers. In negen zakken zitten alleen knikkers van 10 gram. In één zak zitten echter alleen knikkers van 9 gram. Je hebt verder één weegschaal tot je beschikking en je mag maar één keer wegen.

Hoe kom je er achter in welke zak alleen knikkers van 9 gram zitten?

 

 

Holle bol

Een bol heeft een holte die 6 m die dwars door het middelpunt van de bol gaat.

Wat is het resterende volume van de bol?

 

 

Een sprookje

Een oosters heerser neemt zich voor, om elke nacht aan 4 van zijn 14 vrouwen een sprookje te vertellen. Dat moet zo gebeuren, dat er iedere nacht weer een andere combinatie van vrouwen aanwezig is.

Hoeveel nachten zullen voorbij gaan, voordat alle mogelijke combinaties geweest zijn?

 

 

1428

Er bestaan 2 cijfers zodat als je deze voor het getal 1428 plaatst het ontstane getal 4 maal zo groot zou zijn dan als je die 2 cijfers achter het getal zou plaatsen.

Wat is dit getal?

 

 

De baan van de bal

Er wordt een bal gelanceerd vanop het dak van een gebouw met een hoogte van 30 m onder een hellingsgraad van 30° en tegen een snelheid van 20 m/s. De versnelling door de zwaartekracht is 9,81 m/s² en er is geen luchtweerstand.

Welke hellingsgraad maakt de bal na 1 seconde en welke afstand heeft hij daarbij afgelegd?

Red Glass Spinning Star

Vier vliegen
 
Vier vliegen, twee mannetjes en twee vrouwtjes, met een verwaarloosbare afmeting, zijn gepositioneerd op de hoeken van een vierkante meter. Elke vlieg probeert het
mannetje of vrouwtje dat hij of zij voor zich heeft te bereiken. Omdat de vliegen naar elkaar toe vliegen, zullen ze uiteindelijk samen komen in het midden van het vierkant.
 
Wat is dan de afgelegde afstand van een vlieg op het moment dat ze bij elkaar komen en waarom?

 
 
 
 
 
Het magische getal # 1
 
Er bestaat een getal met 4 verschillende cijfers dat, als je het getal dat ontstaat door deze cijfers van groot naar klein te rangschikken min het getal dat ontstaat door deze cijfers van klein naar groot te rangschikken, je terug het oorspronkelijke getal verkrijgt.
 
Wat is dit getal?
 
 
 
 
 

sprong2.jpg

Combineren
 
Ik moet een rivier oversteken. Zoals is aangeduid op de tekening kan ik dat doen door stappen, grote stappen en sprongen te gebruiken.  Stel nu dat ik niet 3 stappen maar 1000 stappen verwijderd ben van de oever.
 
Met hoeveel combinaties van stappen, grote stappen en sprongen kan ik dan de oever bereiken?
 
 
 
 
Vreemde kwadraten
 
13 en 14 zijn 2 opeenvolgende getallen waarvan de kwadraten dezelfde cijfers hebben, namelijk respectievelijk 169 en 196.
 
Wat zijn de volgende 2 opeenvolgende kwadraten die deze eigenschap hebben?
 
 
 
 
 
Verkeerd ingetikt?
 
Een man ging naar de winkel en kocht daar 4 verschillende goederen. Hij gaf ze af aan de kassa waar de kassier de prijzen intikte. De man merkte op dat hij de prijzen niet optelde maar vermenigvuldigde! Toen de kassier zei dat het 7 Euro 11Cent was vloog de man uit en legde uit dat je de prijzen moest optellen. De man deed dat dan ook maar kwam exact dezelfde prijs uit.
 
Hoeveel kostte elk goed?
 
 
 
 
 
50-100-200
 
Een wijze toont een man 2 enveloppen. Hij vertelt dat de ene enveloppe dubbel zoveel geld bevat dan de andere. De man mag 1 enveloppe kiezen en kijken welk bedrag die bevat. Deze bevat 100 Euro. Hij vertelt hem daarna dat hij mag kiezen of hij die enveloppe kiest of wil ruilen voor de andere.
 
Wat moet de man doen en waarom?
 
 
 
 
 
50 mensen
 
50 mensen kunnen van stad A naar stad B vertrekken al reizend met een autootje, die plaats biedt voor 2 personen, of te voet. Het autootje rijdt met een snelheid van 50 km/h. Al wandelend gaat men 5 km/h. De afstand van stad A tot stad B is 5,5 km.
 
Wat is de kortst mogelijke tijd waarop ze allemaal stad B bereiken?
 
 
 
 
 
Taartje snijden # 2
 
In hoeveel stukken kan ik een taart verdelen wanneer ik de stukken taart niet verleg en ik 5 rechte sneden maak?
 
 
 
 
 
Kamelen met bananen
 
Aan de rand van een woestijn ligt een bananenplantage. De eigenaar van de plantage heeft 5000 bananen geoogst. Hij wil deze bananen per kameel naar de markt vervoeren door een stuk woestijn van 1000 kilometer lang. De eigenaar heeft slechts één kameel, die maximaal 1000 bananen tegelijk kan dragen, en één banaan opeet voor elke kilometer die hij aflegt.
 
Wat is de grootste hoeveelheid bananen die afgeleverd kan worden op de markt?
 
 
 
 
 
Het vrachtwagenprobleem
 
Een vrachtwagen vertrekt met 10 lege bussen, die dezelfde inhoud hebben als zijn volle tank, vanuit een tankstation de woestijn in. In het tankstation is een overmaat aan benzine aanwezig. De bussen mogen alleen onderweg gevuld worden met benzine uit zijn tank.
 
Hoever kan de vrachtwagen op die manier de woestijn intrekken als de vrachtwagen een volle tank verbruikt per 100 kilometer ?
 
 

Violet Glass Spinning Star

Het magische getal # 2
 
Er bestaat een getal met 13 cijfers dat, als je het getal dat ontstaat door deze cijfers van groot naar klein te rangschikken min het getal dat ontstaat door deze cijfers van klein naar groot te rangschikken, je terug het oorspronkelijke getal verkrijgt.
 
Wat is dit getal?
 
 
 
 
 
Decimale kunst
 
In sommige getallen bestaat er  een verbluffend verband tussen de machten van de cijfers en het getal zelf.
Zoals in 1 ³ + 5 ³ + 3 ³ = 153
Hierbij verheft men elk cijfer tot het aantal cijfers dat het getal telt en telt men deze bij elkaar op.
Ook met tiende machten bestaat er zo'n getal!
 
Wat is dit getal?
 
 
 

Druk hier op uw linkermuisknop als u mij wilt oplossingen doorsturen of als u mij uw opinie van mijn website wilt meedelen.

A typewriter